1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Gästinfo

Huså är en idyllisk liten fjällby vid den mäktiga Åreskutan och Kallsjön. År 1742 upptäcktes att Åreskutan innehöll en betydande kopparfyndighet som gjorde fäbodvallen Huså till ett sjudande gruvsamhälle, och till en av Norrlands största industriorter. En epok som pågick i mer än 140 år. Huså har på senare tid blivit känd som ”byn som vägrade dö”.

I dag är Huså en levande kulturby där. Att vandra omkring i byn är en mysig upplevelse och du känner verkligen att du har kommit till en levande och genuin fjällby. På Huså Herrgård är det öppet för mat- och fikagäster hela sommaren och övrig tid huvudsakligen för beställningar. Vid herrgården ligger också Huså Gruv- och Bruksmuseum och Huså Mineralmuseum. Under rubriken SOMMARAKTIVITETER kan du läsa om fisket, vandringsmöjligheter och fjällridning på islandshästar.

När det gäller vinteraktiviteter har Huså mycket att bjuda på. Skidanläggning, Gruvbacken, är ett mycket familjevänligt område med skidbackar med olika svårighetsgrader. Den som vill ta sig över till liftarna i Åres högzon transporteras smidigt dit med snövessla eller skoter från Gruvbacken. Vid skidbacken ligger restaurangen Den Djupa Gruvans Krog. Turåkningsterrängen runt Åreskutan är förnämlig. Snabbaste sättet att komma upp till den lättåkta terrängen mellan Ullådalen i väst till Årebjörnen i öst är att åka upp med liften i Huså. Från Huså utgår ett antal snöskoterleder som leder miltals in i den jämtländska fjällvärlden och som passerar många fiskevatten. Längs lederna vid sjöar och tjärnar finns enklare vindskydd uppsatta. Läs mer under rubriken VINTERAKTIVITETER