Sommaraktiviteter

Sportfiske

Huså-Smedjevikens F.V.O.
Inom en radie av ca 2 mil runt Huså kan du fiska i 12 tjärnar och 5 åar samt 3 mil av Kallsjön. Sjön har ett bestånd av sik, öring, röding samt canadaröding. Tjärnarna innehåller öring och röding samt åarna öring. Vid en del av tjärnarna finns vindskydd uppsatta. Det går vandrings- och skoterleder till samtliga fiskevatten.

Trolling

Trolling 1999 arrangerades för första gången en trollingfisketävling på Kallsjön utanför Huså by. För att vara första tävlingen blev den mycket lyckad vad gäller antal deltagande båtar och fångad fisk. Inte mindre än 26 båtlag kom till start, och över 50 kg fisk fångades under de två dagar som tävlingen pågick, varav den största en canadaröding på 8760 g (bilden ovan). Tävlingen, som kallas Kallsjötrollingen, arrangeras i regel varje år.

Ridning

I små grupper rider vi Islandshäst i storslagen fjällterräng. Under sommaren erbjuder vi hel-, halv och tvådagarsturer. Vi rider på Åreskutans orörda norrsluttningar med fantastisk utsikt över fjällen och Kallsjön. Alla turer sträcker sig upp ovanför trädgränsen. Om du bokar en tvådagarstur, bor du i stugor med öppen spis och tillgång till bastu, middag äter du i Huså Herrgård. Huså Åreskutans Fjällridning HB har sitt basläger på Huså norra, ett litet fjälljordbruk. Gården ligger mycket vackert med utsikt över Kallsjön och Åreskutan.

Vandring
Det finns många trevliga stigar och leder att vandra efter. Hyttstigen, som är 2 km, har sträckningen Hyttområdet – bron strax ovanför hyttområdet – Husåspelsplatsen, Ol’ Svens – anrikningsområdet – några hundra meter uppströms till nästa bro- tillbaka ner på andra sidan ån och förbi Curt Linds gård med mjölkkor.
Husåberget är ett fint utflyktsmål med magnifik utsikt. Dit kan man ta sig om man följer Hyttstigen upp till den övre bron. När man passerat bron viker man av från Hyttstigen uppåt mot Husåberget. Man kan också ta landsvägen till fots eller med bil upp till Huså norra. Från vändplanen går man ett litet stycke in på skogsbilvägen som leder in i Husådalen. Först passerar man vinterleden som är en kombinerat skoter- och skidled. Lite längre bort efter skogsbilvägen ser man skylten, ”Husåberget” som hänvisar in på sommarleden.  Den 3 km långa Gruvvägen är en lättsam och trevlig vandringsväg upp till Bjelkes Gruva. Gruvvägen börjar vi Koppardalens stugby på Huså södra. Längs vägen finns flera intressanta lämningar från gruvtiden.
Från Bjelkes Gruva till gruvdammarna går den 1,5 km kanalstigen. Stigen, som följer den gamla och numera torrlagda kanalen, är synnerligen lättgången, eftersom nivåskillnaden mellan dammarna och gruvan är minimal.
Vid Bjelkes Gruva finns ett ledkors. Härifrån kan man fortsätta upp till Åreskutans topp, en sträcka på ca 5 km. Det finns två alternativa leder. Den ena har nummer 217 och går rakt upp från ledkorset. Den andra med nummer 219 kommer man in på om man först går i östlig riktning efter leden med nummer 211 ca 1,5 km. En fördel med den senare är att den är torrare. Från ledkorset västerut längs led nr 211 kommer man mot Stendalen och Ullådalen. Det finns en fin vandringsguide ”VANDRA I ÅRE” med kartor och information om de olika vandringslederna runt Åreskutan och Mullfjället. Guiden är gratis och kan hämtas bl.a. på turistbyråer. I Huså finns den på Huså Herrgård.