Bildkonst i Huså

Batte Sahlin


Konstnär, musiker och skapare av Husåspelet 1979

Husågubben


Den 9 juni 1989 avtäcktes Huså bys första skulptur. Skulpturen står vid Huså skola. Den är huggen i mång-hundra-årig fjällvuxen fur och har hatt, ryggsäck, förskinn och skor av kopparplåt.Gubben har stannat upp en stund, lutar sig mot käppen och tittar nedåt herrgården. Ser han månne patron där nere?


Det blev lite ensamt för gubben tyckte Husåborna, så midsommarafton 22 juni 1990 kom ”Huså-gumman” med barnet vid handen på plats ett litet stycke från gubben. Både ”Huså-gubben” och ”Huså-gumman” är tänkta att minna om de människor som arbetade och slet ont i det gamla gruvsamhället.

Väggmålning i Djupa Gruvans Krog

Nästa utsmyckning blev en väggmålning i Djupa Gruvans Krog, avtäckt 1 februari 1991. Den berättar i ett antal bilder om Huså historia, från gruvepoken, som varade i 140 år under 1700- och 1800-talen, till nutid med husåspel, skidlift, turister och stugbyar.

Trärelief i Stockholm stads konferens-anläggning

Under hösten 1992 kom en vägg i Stockholm stads konferensanläggning i Huså att få en trärelief med idé-och forminnehåll från 3000-åriga hällristningar i norrland. Den tidens konstnärliga utsmyckningar står sig ännu i alla avseenden.

Gustav Adolf Montgomery

Vid Huså herrgård midsommarafton 1993 avtäcktes en stenbyst i täljsten föreställande brukspatron Gustav Adolf Montgomery (brukspatron mellan åren 1834-41) som lät uppföra Huså herrgård 1835-37, en färgstark person som har satt djupa spår i Huså bys historia och som även återspeglas i Husåspelet.